Balanse – Nøkkelen til et Normalt Liv

Har du noen gang lurt på hvordan du klarer å gå, løpe, eller til og med stå oppreist uten å tenke over det? Svaret ligger i vårt fascinerende balansesystem, et av kroppens mest intrikate og viktige systemer.

«En ung kvinne kjemper mot symptomene på krystallsyke (benign paroksysmal posisjonell vertigo), en tilstand som rammer rundt 80.000 nordmenn årlig. Med riktig diagnose kan få behandlinger gi henne livet tilbake.»

Allerede før vi er født, begynner balansesystemet å forme vår hjerne. Ved omtrent 17-19 uker er systemet ferdig utviklet, og fra omtrent 25 uker begynner det å sende informasjon til den primitive hjernen. Dette komplekse systemet fungerer som et kraftverk, kontinuerlig «mate» hjernen med signaler, som i hviletilstand sendes 100 ganger i sekundet!

Balanse er ikke bare viktig for daglige aktiviteter, men det kan også redde liv i kritiske situasjoner. Det integrerer og påvirker nesten alle våre sansesystemer, og enhver forstyrrelse i dette systemet kan ha omfattende konsekvenser for hjernens funksjon.

Men hva skjer når balansesystemet påvirkes av sykdom eller skade? 

Alt fra svimmelhet til koordinasjonsproblemer kan oppstå, og påvirke alt fra barns motoriske utvikling til voksnes risiko for ulykker og fall.

Interessant nok er «krystallsyken» en vanlig årsak til akutt svimmelhet. Denne tilstanden, som gir en karusell-lignende følelse, kan ofte forbedres betydelig etter 3-5 behandlinger. 

I tilfeller hvor svimmelheten skyldes virusangrep på balansenerven eller etter hjernerystelser, oppstår ofte asymmetrier, noe som kan kreve spesialisert rehabilitering.

TRV-stol, biaksial stol, krystallsyke

På «Klinikk for Alle Spesialistsenter i Ski» har vi over 15 års erfaring med svimmelhet og balanseutfordringer. Vi har moderne utstyr og er kontinuerlig oppdatert på kunnskap og behandlingsmetoder. Vårt mål er å hjelpe våre pasienter til å gjenfinne balansen og livskvaliteten.

Balanseutfordringer kan være komplekse, men med riktig kompetanse og behandling, er det mulig å gjenvinne en følelse av normalitet og velvære.

Niclas Skärström, Osteopat DO

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait