Mine kolleger i “Balanseteamet” på Klinikk for Alle i Ski

På Klinikk for Alle i Ski finner du idag en moderne og høyteknologisk Balanseklinikk. Teamet består av (fra høyre), Kristian M Vegsgaard Øre-Nese-Hals spesialist, Sara Helland Fysioterapeut, Cathrin Nordhagen Fysioterapeut og Osteopat samt meg Niclas Skärström som er Osteopat.

Her møter pasienter et høyt utdannet, tverrfaglig team der alle fyller en spesifikk rolle. Under konsultasjoner kan både to eller tre fra teamet delta.

De allra fleste som kommer til oss er antingen henvist fra sin fastlege eller en Øre-Nese-Hals spesialist, som kjenner oss som seriøse aktører med god “know how”.

Den første de fleste møter er meg, Niclas Skärström som er fagansvarlig for balanseteamet og har over 25 års erfaring hos Klinikk for Alle. Jeg jobber utelukkende med svimmelhet, balanse og nevrologisk rehabilitering.

– “Min oppgave er å gjøre en så grundig første vurdering at vi direkte kan se hvilket forløp pasienten bør følge.” Undersøkelse av sentrale og perifere nervesystem samt en vestibulær undersøkelse som tar seg for balanse systemet spesifikt.

Hvis pasienten trenger ytterligere medisinsk vurdering og eventuelt medisinering for sine plager blir hen sendt til Kristian M Vegsgaard. Han gjør blant annet tilleggsundersøkelse av hørsel, bihuler og øreganger, måler trykk og henviser videre til prøvetaking ved behov. Noen ganger ønsker vi utelukke annen sykdom og da kan det være nødvendig med å henvise til CT eller MR.

Kristian fungerer også som teamets mentor og som går inn og bekrefter diagnoser hvis noen er i tvil. Han er utdannet ved Philipps Universität i Marburg Tyskland samt ved Leopold Franzen Universität i Innsbruck. Senere kirurgisk rotasjon ved ulike sykehus i England. Landets fremste innen ballong dilatasjon.

Når undersøkelsen er gjennomført vil mer eller mindre alle pasientene har behov for noen instruksjon, støtte og veiledning i sin rehabilitering. Noen har større behov enn andre. Cathrin Nordhagen er vår mest erfarne fysioterapeut som også er osteopat.

Hun er en uvurderlig hjelp for oss i teamet, ikke bare på grunn av sin lange erfaring med rehabilitering men også hennes vinnende vesen gir oss alle en boost.

Cathrin hjelper våre svimle pasienter til å nå økt livskvalitet ved å tilpasse aktiviteter og gi dem støtte. Økt mestring og trygghet vil bedre deres funksjon i hverdagen.

Balanseteamets nyeste tilskudd er Sara Helland som, tross sin unge alder som fysioterapeut, har gjort seg imponerende erfaringer innen nevrologisk rehabilitering. Hennes positivitet er smittende, ikke bare blant våre pasienter, men også blant oss kolleger. Sara har delt ansvar for den vestibulære rehabiliteringen sammen med Cathrin. Hun har selv ansvar for klinikkens gruppetilbud for de svimle pasientene.

Både Sara og Cathrin har planer om å gå utdanning i Vestibulær rehabilitering ved høyskulen vestlandet i 2025.

Teknologien for undersøkelse og behandling av både svimmelhet og balanselidelser har tatt fullstendig av. Bare over de siste ti årene har tilgangen på høyteknologisk utstyr eksplodert. Samtidig har også kraven til klinikker som tilbyr disse tjenester økt. Klinikk for Alle i Ski ligger i blant de fremste i Norge også på utstyrsfronten.

Her bruker vi så kalt VNG, video nystagmografi, får å registere hvordan hjernen opplever bevegelse. Undersøkelsen gjøres her også i vår TRV-stol, en stol som er bi-aksial og kan beveges i gjennom alle plan.

VNG utstyret hjelper oss å utelukke sykdom men kan også være med på å bekrefte sykdom. Krystallsyke, virusinfeksjoner på balansenerven eller andre skader på balansesystemet kan også dokumenteres. Ved å undersøke øyebevegelsens kvalitet kan også ulike områder i hjernen utfordres systematisk. Dette kan være hjelpsomt ved undersøkelse av hjernerystelse eller annen hodelidelse.

For å kunne undersøke hjernens bevegelses-sans med god kvalitet og med mulighet for å sammenligne, er det viktig at vi kan utføre bevegelser i bestemte retninger og uten fysiske hindringer. Til vår hjelp har vi en TRV-stol der pasienten sitter behagelig stroppet fast uten risk for å gjøre seg ille. Med hjelp av TRV stolen kan vi også behandle tilstander som krystallsyken, meget effektivt.

Noen få ganger møter jeg på skepsis hos mine pasienter. Noen kan ha hørt noe fra noen om at noen opplevde noe som var skummelt.

Min regel er å gjøre undersøkelse og behandling så skånsom som mulig. Utstyret vi bruker er verktøy som er avhengig av for å opprettholde den høyeste kvalitet. Det hadde vært direkte uhensiktsmessig hvis pasientene opplevde det som ubehagelig.

Utstyr som kan fortelle oss hvor god funksjon balanse apparatet faktisk har, er uvurderlig. Med det så kalte vHIT, video head impuls test, vil hodets og øyets bevegelser registreres. Programmet klarer å gi en måling av de seks buegangenes funksjon og nervenes evne til å fortelle hjernen om hva som skjer. Vår erfaring er at mange kan gå med noe redusert funksjon over tid og fungere helt fint. Når så en plutselig balanseutfordring oppstår, som f eks krystallsyke, kan situasjonen oppleves mer dramatisk og ha et lengre forløp for de med redusert grunn funksjon.

Når vi kan måle forskjeller vil dette lede vei i rehabiliteringen. På den måten vet vi at vi jobber mot de rette målene.

Det finnes ulike utfordringer som gjør det vanskelig for hjernen å få balanseinformasjonen fra føtter og ankler. Noen opplever redusert følelsessans under føttene eller dårlig ledning fra ankelleddene. Noen har ryggskader eller sentrale degenerative lidelser som gjør at viktig informasjon fra kroppen ikke når frem til hjernen. En datorisert balanseplattform kan gi oss denne viktige kunnskap når vi planlegger rehabilitering. Hvilke system kan vi basere våre tiltak på?

Å bygge tillit til sin kropps evner, er A og O i balanserehabilitering. Vi bruker en lang rad remedier i opptreningen men den viktigste rollen har våre balansefysioterapeuter. Ved å utvide det positive erfaringsgrunnlaget bygger pasientene mestring og trygghet som igjen leder til økt bevegelse og livsglede. Jeg er helding som ser det hver dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait